Protestboeren vertrekken naar Den Haag

30 september 2019 0 Door Iwan

Vanuit de hele provincie trekken boeren naar het Malieveld in Den Haag om actie te gaan voeren.
Maandagavond om 22:00 uur vertrok een groep vanuit Niezijl.

De duizenden boeren die morgen op het Malieveld in Den Haag gaan demonstreren voor een beter landbouwbeleid, dreigen het verbod om met hun tractoren over de snelweg te rijden, aan hun laars te lappen. In eerste instantie wilden de boeren met honderden tractoren de Haagse binnenstad inrijden, maar na spoedoverleg met de gemeente Den Haag is besloten dat er 75 trekkers op de verharde wegen bij het Malieveld mogen worden geparkeerd.

Een politiewoordvoerster meldt dat de trekkers dinsdag niet over de snelweg mogen. ,,Tractoren mogen 25 kilometer per uur rijden, dat verdraagt zich niet met de rest van het verkeer dat 120 of 130 km per uur rijdt. We zullen morgen heel goed in de gaten houden of er geen landbouwverkeer over de snelweg rijdt. Als dat wel het geval is, komen we in actie en begeleiden we de tractoren totdat ze van de snelweg af zijn’’, aldus woordvoerster Suzanne van de Graaf.

 

video – Cynthia van der Vaart

 

Waarom deze protestactie?
De boeren zijn boos, omdat ze vinden dat ze ten onrechte worden weggezet als dierenkwellers en milieuvervuilers. Druppel die de emmer deed overlopen, was het voorstel van D66 om de veestapel te halveren om zo de uitstoot van stikstof terug te dringen.De organisatoren van het protest verwachten dat er dinsdag 7.500 tot 10.000 boeren vanuit het hele land naar Den Haag zullen trekken.