Loslopende honden en dode kalveren

Loslopende honden en dode kalveren

7 april 2019 0 Door Dorpsbelangen

Bij Dorpsbelangen is een verzoek binnengekomen gericht aan hondenbezitters. Regelmatig zien boeren rond Niezijl loslopende honden op hun grondgebied. Het gaat hierbij om delen van het dorpsommetje aan de achterkant van het dorp. Het ommetje loopt over landerijen van deze boeren, die dit pad (en dus de grond) belangeloos ter beschikking hebben gesteld aan het dorp en haar bewoners om te genieten van een mooie wandeling in en rondom Niezijl. Natuurlijk mogen honden meegenomen worden voor een flinke wandeling, maar dan wel aangelijnd!

De belangrijkste reden voor dit verzoek is de gezondheid van koeien. Loslopende honden doen hun behoefte in de weilanden en velden van de boer, die vervolgens nietsvermoedend het gras maait en voert aan zijn koeien. In hondenpoep zitten parasieten die ervoor zorgen dat koeien ziek worden. Honden vormen één van de grootste bronnen van besmetting voor koeien. Het kan zelfs leiden tot situaties waarin een koe haar kalf verliest. Dat is uiteraard niet wenselijk, maar ook in Niezijl inmiddels wél werkelijkheid. Daarnaast worden er elk jaar weer doodgebeten dieren gevonden in de landerijen (jong gevogelte, hazen e.d.), welke ook terug te leiden zijn naar honden.

De weilanden achter het dorp zijn geen buitenspeelplaats voor honden, maar daadwerkelijk belangrijke stukken grond om een boerenbedrijf draaiende te houden. En bovendien privégrond. Realiseert u zich dat u op delen van het dorpsommetje te gast bent bij de boer. Houd uw honden dus aangelijnd. Laten we er samen voor zorgen dat het dorpsommetje een schone en -bovenal- blijvende voorziening is voor het dorp. Zeker ook omdat het bij wet verboden is uw honden niet aangelijnd te hebben.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter